Divožienky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Záhada krimi seriálov [Mrs_the_Hell]

Kto nevidel aspoň jeden diel nejakého kriminálneho seriálu? Kosti, Kriminálka Miami, Las Vegas... Akoby sa s nimi pretrhlo vrece. Ale zobrazujú skutočnosť alebo nás fascinujú metódami, ktoré ani neexistujú?

Musím povedať, že poslednou dobou kriminálne seriály postúpili na kvalite. Ich vybavenie labákov, metódy zisťovania vrahov pôsobia naozaj vierohodne a sú naozaj dosť podrobne zobrazované. Úprimne povedané, myslela som si, že väčšina týchto srandičiek je len výplodom scénaristov, ale zjavne aspoň niečo je pravda. Takže môj prvý objav:

Prítomnosť krvi sa dá zistiť aj po viacnásobnom a dôkladnom vyčistení!!

Presne tak. To nie je výmysel. Nefunguje to síce tak, že si zoberete rozprašovač a postriekate miesto činu, alebo si naň posvietite ultrafialovou lampou=0), ale dá sa to.

Tým zázrakom je 3-Aminophthalhydrazide alias luminol. Táto špeci látka je prášok, ktorý keď rozprášite na mieste kde bola krv, zabezpečí, že prostredie namodralo svetielkuje. Pričom, ale musí byť dokonalá tma. Ako je to možné? Tento malý zázrak totiž reaguje s iónmi kovov ako sú železo, meď alebo kobalt. A keďže červené krvinky, nachádzajúce sa v krvi, obsahujú železo, senzácia je na svete.

Myslíte si, že po čase alebo dôkladnej dezinfekcii sa prítomnosť krvi nedá zistiť? Ďaľší omyl. Krv sa podarilo zistiť na mieste po 143 rokoch. Okrem toho, krv môže byť dokonca až 1000x zriedená, pričom luminolom sa prejaví. Jedinou nevýhodou je, že môže sťažiť identifikáciu krvi pomocou DNA.

Takže neradím Vám vraždiť, lebo neviete ako budete odhalený =). Vzdar vede!


Mrs_the_Hell's hell | stály odkaz

Komentáre

  1. taky zralocik
    ma taky perfis citlivy "nufak", ze ani luminol nepotrebuje. zachyti zopar stratenych molekul krvi v obrovskom objeme morskej vody a uz ide po stope. :)
    publikované: 22.03.2008 22:12:08 | autor: lupa (e-mail, web, autorizovaný)
  2. dobre
    fajn
    publikované: 26.03.2008 19:58:37 | autor: jožko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014